Vraag & Antwoord

Fidimco biedt een antwoord op veelgestelde vragen over mede-eigendom. Vindt u geen antwoord op uw vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Is een algemene vergadering verplicht?

De wetgever voorziet dat de syndicus 1 keer per jaar een algemene (statutaire) vergadering organiseert. Tijdens deze vergadering wordt onder andere teruggeblikt op het voorbije jaar en wordt het programma van het nieuwe beheersjaar vastgelegd. Leidraad is de dagorde (agenda) die met de uitnodiging wordt overgemaakt.

In het reglement van mede-eigendom staat beschreven wanneer deze vergadering plaatsvindt. Oude aktes vermelden vaak een exacte datum, terwijl in aangepaste/gecoördineerde aktes een 15-daagse periode is opgenomen waarbinnen de vergadering dient plaats te vinden.

Indien de eerste algemene vergadering van het jaar niet rechtsgeldig kan doorgaan, zal de syndicus een nieuwe (uitgestelde) vergadering moeten organiseren. De dagorde (of agenda) van deze uitgestelde vergadering is dezelfde als die van de eerste.

Is een rekencommissaris verplicht?

Ja. Er is heel wat twijfel over de aanstelling van een rekeningcommissaris. Voor de hervorming van het appartementenrecht was de aanstelling immers een vrije keuze. De vereniging had een commissaris (of iets dat er op leek), of ze had er geen. Sinds 2010 is het echter een verplicht gegeven. Zelfs voor een relatief kleine vereniging van mede-eigenaars met minder dan 20 kavels! De rekencommissaris controleert of de syndicus het financieel beheer van de vereniging naar behoren uitvoert.

Zijn brandblussers verplicht?

Brandblusapparaten zijn wettelijk verplicht in elk appartementsgebouw dat na 1994 is gebouwd. De verplichting is niet van toepassing voor gebouwen die voor 1994 gebouwd zijn. Behalve het bouwjaar speelt ook het aantal bouwlagen en de oppervlakte een rol. Telt uw gebouw hooguit 2 bouwlagen en is het kleiner dan 100 vierkante meter? Dan is een brandblusser niet verplicht.

De brandweer kan wel bepaalde verplichtingen opleggen inzake brandveiligheid voor oudere appartementsgebouwen. Dit kan van gemeente tot gemeente verschillen.

Heeft u een onbeantwoorde vraag? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder!

CONTACT INFO

Meir 24, 2000 Antwerpen
Telefoon 03 / 231 26 17
Fax 03 / 226 52 14
Email info@fidimco.be

HOU ME OP DE HOOGTE